Ontmoetingen in de trein

Treinen door de steppe

Eerste klasse naar Semey

Treinen door de steppe van Kazachstan. De afstanden in Kazachstan zijn niet te vergelijken met de afstanden in Nederland. Kazachstan is het grootste land van Centraal-Azië, omringd door Rusland, China, Kirgistan, Oezbekistan, Turkmenistan en de Kaspische Zee. Ons plan is om het immense land te doorkruisen met slaaptreinen.  Dan zie je wat van het land (steppe….steppe en nog eens steppe), je hebt meer contact met de locale bevolking en je kunt de sfeer proeven. De eerste rit is van Astana naar Semey, een 14 uur durende trip. Bij aankomst op het gigantische gloednieuwe en schijnbaar verlaten station in Astana moeten we eerst een aantal roltrappen op en door allerlei controlepoortjes om uiteindelijk bij de grote vertrekhal aan te komen waar toch mensen blijken zijn.

N.B.: Sinds 22 maart 2019 heeft de hoofdstad een nieuwe naam gekregen, namelijk Nur-Sultan. 

Nieuw treinstation in Astana
Nieuw treinstation in Astana
Wat een ongekende luxe in de trein!

We kunnen naar de trein: we hebben een eerste klasse coupé voor ons tweeën ter beschikking. Voorzien van eigen badkamer met douche en toilet. Wat een ongekende luxe in een trein! Het blijkt ook een vrij moderne trein te zijn en deze blinkt van de nieuwigheid. Er is gratis heet en koud water aan boord. Voor de hongerigen onder ons is er een restauratiewagon. Aan eten en drinken geen klagen, want regelmatig lopen er verkopers door de trein met eten, drinken en prullaria. Ook bij de stationnetjes onderweg waar we halt houden, staan kraampjes waar je van alles kunt kopen.

De trein hobbelt van stationnetje naar stationnetje totdat we in de loop van de ochtend aankomen in Semey. Als we uitstappen krijgen we een warme deken over ons heen. Welkom in Semey.

Treinen door de steppe
Onderweg naar Semey
Treinen door de steppe
Treinen door de steppe

TWEEDE KLASSE NAAR ALMATY

Nadat we twee dagen vertoefd hebben in Semey vertrekken we met de trein naar Almaty en deze rit duurt ongeveer 22 uur. Deze keer hebben we een rang minder geboekt en reizen we tweede klasse in een vierpersoons coupé.

Treinen door de steppe
Links staat een klassieke trein en rechts staat een moderne trein
Zelfs de geur van gerookte vis komt ons tegemoet.

We hebben dit keer geen moderne trein, maar een wat oudere versie. Ook deze trein ziet er schoon en netjes uit, behalve het toilet dan. Deze is enigszins vergelijkbaar met het toilet in de trein in Nederland. Dan weet je genoeg. Nog voordat we ons geïnstalleerd hebben, komen de eerste verkopers alweer langs. Zelfs de geur van gerookte vis komt ons tegemoet. Je moet er maar net zin in hebben. Het is warm in de trein. De zweetdruppels dwarrelen langzaam langs onze hoofden. Verplicht rustig aan doen dus. Beetje lezen, kletsen, slapen, eten en drinken en voordat je het weet zijn die 22 uur ook weer voorbij. Wat vervelend zeg, het lijkt wel vakantie. Vroeg in de ochtend komen we aan in Almaty, de voormalige hoofdstad van Kazachstan.

Wat heerlijk om in deze bruisende stad te zijn, in tegenstelling tot Semey en Astana. Leven op straat!

Verkoper in de klassieke trein
Verkoper in de klassieke trein
Treinen door de steppe
Armoede is duidelijk te zien op het platteland

Derde klasse naar Astana

Onze reis zit er alweer bijna op. Vanuit Almaty rijden we in 18 uur terug naar de hoofdstad Astana. Het zijn behoorlijke afstanden, maar met de trein is het goed te doen. Beetje naar buiten kijken en boekjes lezen. Bij deze laatste moderne trein reizen we derde klasse. Alles is open. We slapen met ongeveer 60 mensen in één open ruimte. Wat een gezelligheid! Naast ons slaapt een Kazachs meisje wat in Amerika studeert. We kletsen wat over het land en de gebruiken. Als we een blikje bier opentrekken, krijgen we te horen dat dit een openbare ruimte is en dat dit niet is toegestaan. Dit is de leukste treinreis waarbij je contact hebt met mede Kazachse reizigers. Toeristen zie je hier niet.

Vol treinstation in Almaty
Vol treinstation in Almaty

In de avond vertrekken we. Ook hier komen de verkopers eerst nog even langs om wat spullen te slijten voordat we gaan slapen. Als je ’s nachts naar het toilet gaat, struikel je over de uitstekende voeten. De bedden zijn in de derde klasse iets korter dan bij de tweede en eerste klasse coupés. Als we in de ochtend wakker worden is het landschap ondertussen niet veel veranderd. Het land bestaat grotendeels uit steppe, woestijn of half-woestijn. Daarnaast zie je soms een dorpje, een stadje of oude verdwaalde industrie. Treinen in Kazachstan is absoluut aan te raden.

Derde klas moderne slaaptrein
Derde klas moderne slaaptrein
Treinen door de steppe
Treinen door de steppe

lees meer over Kazachstan

leestip

Geen reactie's

Geef een reactie