Oud en nieuw bij de Akha

Oud en nieuw bij de Akha

Oud en nieuw bij de Akha in Myanmar

Bijzonder om bij de Akha in Myanmar Oud & Nieuw te vieren. De Akha komen oorspronkelijk uit China. Tegenwoordig wonen ze ook in landen als Thailand, Laos en Myanmar.

Oud en nieuw bij de Akha

Bling bling

De vrouwelijke Akha zijn herkenbaar aan hun bling bling hoofddeksels, gemaakt van zilver of tin. Deze worden vaak kleurrijk versierd met kwastjes, kraaltjes en munten. Je kan een clan herkennen aan het hoofddeksel.

Muziek maken en dansen bij de Akha

kENGTUNG

Kengtung ligt in het oosten van Myanmar, niet ver van de grens met China, Laos en Thailand. Vlakbij het Naung Tung meer ligt een grasveld, waar de Akha hun oud en nieuw vieren. Vroeg in de ochtend is het nog rustig. De meeste mannen en jongens zijn westers gekleed, terwijl alle vrouwen in traditionele kleding rondlopen. Aan de rand van het terrein staan tientallen eenttentjes en kraampjes, waar je pijltjes kan gooien, gokspelletjes kan spelen of waar je kleren kunt kopen. Rond de middag wordt het drukker. Er is ook een podium. De Akha maken muziek met trommels en bekkens, zingen en dansen rondjes tegen de klok in.

Officiële opening van het nieuwe jaar

Het feest kan beginnen

Als de militairen van het regime en stamhoofden komen, wordt er even geen muziek meer gemaakt. Het officiële gedeelte gaat beginnen. Er volgen lange toespraken. Tenslotte wordt er een lint doorgeknipt en worden tientallen ballonnen de lucht in gelaten. Het feest kan beginnen. De officials krijgen een maaltijd aangeboden en er volgen optredens op het podium. Deze zijn wat minder spontaan als de dansjes op het veld. De rest van de middag wordt er veel gekletst, gedanst en gegeten. De kinderen spelen spelletjes.

Pijltjes gooien tijdens nieuwjaar

Tot diep in de nacht

Als het donker wordt gaat het feest door. Aan de rand van het terrein staan oneindig veel scooters geparkeerd. Op het podium wordt lokale moderne muziek afgewisseld met folklore. Tot diep in de nacht wordt er gegeten en gedronken…

Oud en nieuw bij de Akha

Lees meer over Nieuwjaar

Geen reactie's

Geef een reactie