Paarden in Kirgizië

Op reis naar het onbekende land

Tadzjikistan: op reis

Eindelijk! Ik heb geboekt. Op reis naar het onbekende land: Tadzjikistan wordt mijn nieuwe reisbestemming. Een bestemming waar je niet meteen aan denkt als je op reis wilt. “Wáár ga je heen? Waar ligt dat dan?” vragen mensen die ik over mijn nieuwe avontuur vertel. “Buurland van Afghanistan” antwoord ik om ze een een idee te geven waar het ligt. Niet dat ze het dan kunnen aanwijzen op de kaart, maar dan krijgen ze er een beter gevoel bij. “Nou, jij durft zeg”. “Is het daar niet gevaarlijk?”. “Nee hoor”, antwoord ik, ”anders ga ik niet”.

Dan is het eindelijk zover en ik kan mijn spullen pakken. Ik heb er zin in. De dag van vertrek begint met treinvertraging, maar gelukkig is dit weken van tevoren aangekondigd. Ik vertrek met meer dan een uur vertraging vanuit Schiphol, met nog geen uur overstap in Istanbul in het vooruitzicht. Dan wordt het pas echt spannend. In ieder geval laat ik me daardoor niet opjagen en geniet van de massale beenruimte die mij gegund is. Ook het eten van Turkish Airlines is best smakelijk te noemen. So far so good…..maar helaas verloopt de vlucht niet geheel volgens plan en door de gemiste aansluiting vanuit Istanbul kom ik een dag later in Osh, Kirgizië aan; vermoeid van een veel te lange reis (33 uur!). Ik had ondertussen ook in Australië kunnen zijn. Maar niet getreurd, ik ga geen dag missen van Tadzjikistan. Gelukkig maar.

Kirgistan

Het voelt aangenaam warm bij aankomst in Kirgizië, ook wel Kirgistan genoemd. Dat maakt veel goed na de vele airco’s, wat niet zo mijn ding is. Omdat het buiten donker is, kan ik niet veel zien van het landschap. Het oogt vrij rustig op straat. Er blijken maar weinig restaurantjes open te zijn. Dus ga ik maar meteen naar bed. De volgende ochtend vervolgt de reis naar de grens van Tadzjikistan. Kirgizië mag er wezen met haar betoverend glooiende en groene heuvels met hier en daar een verdwaalde yurt, een huis voor nomaden, en wat grazende paarden erom heen. Het proeft naar meer.

Onderweg passeer ik kleine dorpjes. Het is druk. Er lopen veel mensen op straat maar ook paarden en koeien ontbreken niet. Zij hebben geen last van een omheining zoals in Nederland. Dus ze maken ook gebruik van de (auto)weg. Waarom ook niet. Het hoort erbij vind ik. Je moet wel hier en daar flink op de rem trappen en slingerend om de beesten manoeuvreren.

Auto in landschap in Tadzjikistan
Auto in landschap in Tadzjikistan

Over de Grens

Vlaggetjes wapperen voor een warm welkom. Het busje mag niet te dichtbij de grens komen en moet ik een paar honderd meter te voet om de grens over te steken. Aan de andere kant staan de Tajikse busjes te wachten. Eindelijk ben ik in Tadzjikistan. Ben zo benieuwd naar dit nog onbekende land. Je hoort er niet zoveel over. Ik ken helemaal niemand die er is geweest. Net over de grens is het landschap vlak en op de achtergrond hoge bergen. Maar hoe verder we het land in rijden hoe heuvelachtiger het wordt en heuvels worden bergen. Oneindige leegte en mooi gevormde berglandschappen volgen elkaar op.

Het is eind van de middag en de zon staat laag. De contouren van de bergen worden door zacht zonlicht gevormd. Mijn camera staat niet meer stil. En dit is nog maar het begin. De Pamirs moet nog komen.

 

Op reis naar het onbekende land Tadzjikistan
Vrouw verkoopt brood op de markt in Khojand

Khojand

De eerste plaats die ik bezoek is Khojand. Een ontspannen sfeer heerst er en ik slenter over de Panshjhanbebazaar. Drukke pleinen met mensen, restaurants, cafe’s, waterfontijnen en moskeeën maken het levendig in het plaatsje. De locale bevolking is vriendelijk en nieuwsgierig. Ze willen graag op de foto waar ik heel blij van word.

Heerlijk vertoeven hier en het weer is aangenaam warm en dat geeft me echt een vakantiegevoel.

Op reis naar het onbekende land wordt vervolgd…

Op reis naar het onbekende land
Man op markt in Khojand
Op reis door het onbekende land
Tradionele mannen op het plein in Khojand

Deze reis is gemaakt met Koning Aap

Lees meer over Tadzjikistan

2 Reactie's
 • Carla Vermeend
  Geplaatst op 08:33h, 26 januari

  Mooie website Diana en wat op een prachtige reis ben je aan het maken; op heb je gemaakt.

  groetjes,
  Carla

  • Diana
   Geplaatst op 22:30h, 28 januari

   Dank je Carla. De reis was afgelopen zomer inderdaad. Het is een prachtige belevenis Tajikistan. Ik kan het je aanbevelen.