Op bezoek bij de koning

Op bezoek bij de Koning van de Gan

Land van de Lobi

Op bezoek. Laat in de namiddag komen we aan in het dorpje Obiré in het Land van de Lobi. We willen in het dorp gaan kamperen, maar daarvoor moeten we eerst toestemming van de Koning van de Gan vragen.

Vanuit Ghana is een grote etnische groep rond 1770 naar het zuiden van Burkina Faso gekomen en zijn hier gesplitst in 7 etnische groepen waarvan de Lobi er zelf een is. De Gan heeft als enige van deze 7 groepen een Koning. Het koninkrijk beslaat volgens de Koning 70 x 120km en heeft 200 dorpen met in totaal 100.000 inwoners.

RONDLEIDING DOOR HET DORP

Er wordt door onze gids, Ibrahim, en een van de onderdanen van de Koning flink onderhandeld. Een van de vrouwen van de Koning, Cédonie, leidt ons ondertussen rond door het dorp. We weten niet welke van de vier vrouwen Cédonie is, want dat wil ze niet vertellen. Het dorp loopt uit en we worden omringd door kinderen die allemaal aandacht vragen of op de foto willen. Dorpsbewoners groeten ons vriendelijk. Hier wonen de vrouwen in ronde hutten en mannen in rechthoekige hutten. Ze wonen nooit samen in één hut. De kleine ronde hutten worden gebruikt als opslag. Cédonie is niet zo heel spraakzaam en ze loopt parmantig als vrouw van de Koning door het dorp. De bewoners begroeten haar.

Hutten voor de opslag
Hutten voor de opslag

Overnachten

Als we ons rondje gemaakt hebben en weer terugkomen bij de auto krijgen we te horen dat we bij het schooltje, aan de rand van het dorp, kunnen overnachten met onze tenten. Achteraf blijkt dat dit een stuk rustiger is. Na flink onderhandelen krijgen we uiteindelijk toestemming om de volgende ochtend op bezoek te gaan bij de Koning van de Gan. We moeten ons voorbereiden op een aantal vragen voor de Koning. We krijgen te horen van één van zijn onderdanen wat we absoluut niet mogen vragen: hoe oud de Koning is en hoe hij heet. Verder mogen we alles vragen!

Een vrouw die de kippen voert in het dorp
Een vrouw die de kippen voert in het dorp
Nieuwsgierige kinderen in het dorp Obiré
Nieuwsgierige kinderen in het dorp Obiré

Waar we onze tent opzetten, is het heerlijk rustig vergeleken met de drukte in het dorp. Er wordt voor ons gekookt door de chauffeur en de gids. Aardappelen en uien staan op het menu. Ondertussen is het donker geworden en lopen we naar een waterpomp waar we water halen om ons een beetje te kunnen wassen. We smelten weg in de tent en we gaan zo laat mogelijk slapen als het minder warm is. Maar het blijft warm. Ook ’s nachts. Er is een heldere sterrenhemel, prachtig. De sterren zijn ontelbaar.

OP AUDIËNTIE

Als we ’s ochtends wakker worden, gaan we terug naar het dorp om te ontbijten. Onze chauffeur en gids maken een lekker ontbijt voor ons klaar. Ook nu krijgen we weer veel bezoek van de kinderen die nieuwsgierig een kijkje komen nemen wat wij allemaal aan het doen zijn

Op bezoek bij de koning
Plek waar we ontbijten

Op bezoek

Na het ontbijt mogen we eindelijk op bezoek bij de Koning van de Gan. Hij zit onder een boom in een soort van ‘koninklijke’  houten troon met zijn voeten op een klein krukje; klaar om ons te ontvangen. We worden nadrukkelijk verzocht geen hand te geven. Er staan wat houten bankjes omheen waar we plaats kunnen nemen. Het voelt als een soort tribune. Hij oogt helemaal niet als een Koning.

Op bezoek bij de koning die op zijn troon zit
Op bezoek bij de koning die op zijn troon zit

VRAGEN AAN DE KONING

In Burkina Faso is het bij bepaalde stammen toegestaan dat mannen meerdere vrouwen trouwen. We zijn heel nieuwsgierig hoeveel vrouwen deze Koning heeft. Zonder blikken of blozen vertelt hij dat hij 4 vrouwen zelf gekozen heeft en dat hij daarnaast nog 3 vrouwen geërfd heeft van zijn voorganger. Het is gebruikelijk dat je van de vorige Koning de vrouwen en kinderen erft. Hij heeft in totaal meer dan 100 kinderen. Zelf heeft hij 20 kinderen van zijn 4 vrouwen. Onlangs is er een baby van hem overleden. Als de Koning dood gaat, komt er een nieuwe Koning. Het zoeken duurt ongeveer 3 maanden.

Op bezoek
De auto van de Koning

Heilige plaats

De Koning woont in een rechthoekige hut en zijn vrouwen ieder in een ronde hut. Na 3 vragen aan de Koning, vragen we hem of hij een vraag voor ons heeft. Dat vindt hij niet zo leuk en vraagt zich af of we ons niet goed voorbereid hebben. We hebben nog een aantal vragen voor hem en voordat we het weten is de tijd om en moeten we vertrekken. Zijn vrouw Cédonie, leidt ons naar het Sanctuary, een heilige plaats van overleden koningen. Drie jaar na het overlijden van de Koning wordt er een Sanctuary gebouwd. Een herinneringsmonument voor de overleden Koning. Ongebruikelijk, maar de opvolging geschiedt achtereenvolgens tussen twee rivaliserende Koninklijke families. De eerste familie heeft 19 Koningen gehad en de tweede familie 9. Deze Koning stamt uit de tweede familie en hij is nu de 29e Koning. Hij heerst sinds 2003.

Op bezoek
Het huis van de Koning

DE GAN OF DE KAN?​

Cédonie maakt ons duidelijk dat ze niet tot de Gan volkeren behoort maar tot de Kan. Het gaat om de klemtoon. Vaak wordt de Kan verward met de Gan, maar dit waren volgens haar slaven!

Later komen we erachter dat Cédonie de vierde vrouw van de Koning blijkt te zijn. En uiteindelijk komen we ook nog te weten dat de Koning 45 jaar is…

Op bezoek
Cédonie, de vierde vrouw van de Koning en gids

Lees meer over Burkina Faso

1 Reactie
  • wia
    Geplaatst op 22:48h, 22 oktober Beantwoorden

    Prachtig verslag. Dat je zo maar bij de Koning op bezoek mocht komen . Geweldig.!

Geef een reactie