Toerist in eigen land in Iran tijdens Perzisch nieuwjaar

Noroez in Iran

Het is 1396 in Iran

Het regent en het is best fris te noemen. Onze winterjas laten we nog maar even aan. De straten zijn zo goed als leeg en de meeste winkels zijn gesloten. Het is stil. Daar staan we dan in een verlaten miljoenenstad tijdens noroez. In de ochtend zie je nog wat mensen de laatste boodschappen doen en vervolgens gaan ze snel naar huis en sluiten ook de laatste winkeltjes hun deuren.

Iraniërs maken 'haft sin' tijdens noroez

De nieuwe dag

Het is dertien dagen feest in Iran. Vandaag breekt het jaar 1396 aan. Het is noroez: het Perzische nieuwjaar, wat letterlijk ‘nieuwe dag’ betekent. Het valt samen met het begin van onze lente. Iedere Iranier heeft vrij en gaat massaal op familiebezoek om samen de feestdagen door te brengen. Het is de dag dat de Iraniërs nieuwe kleren aantrekken, lekkere hapjes eten, bij elkaar op bezoek gaan en cadeautjes weggeven en het huis krijgt een grote schoonmaakbeurt. 

Tijdens noroez lijkt in Iran alles dubbel zo duur, de treinen en hotels zijn volgeboekt en iedereen is onderweg. Behalve in Teheran, waar bijna net zoveel mensen wonen als in Nederland. Daar zijn de meesten vertrokken naar familie elders in het land. Bizar om in een mijloenenstad rond te lopen waar normaal chaos heerst en waar je nu gewoon kunt dansen op straat. Buitenlandse toeristen zien we sporadisch. Het seizoen is nog niet begonnen.

Een voordeel van noroez in Teheran, is de lege bazaar. De bazaar bevat meer dan 10 km aan straatjes. Alle winkeltjes zijn dicht en af en toe zie je een verdwaalde Iranier of een politieman lopen. Het wordt in ieder geval goed beveiligd. Er is een tentenkamp opgeslagen in de bazaar door de politie waar ze bivakeren. We slenteren van het ene straatje naar het andere straatje om foto’s te maken. We stellen ons voor hoe het zou zijn als de bazaar ‘up en running’ is?

 

Haft sin tijdens Noroez
Haft sin tijdens Noroez

Haft Sin

Tijdens noroez maken de Iraniërs een ‘haft sin’. Dit is een kleed, voor op de grond of op tafel, met daarop onder andere zeven symbolische voorwerpen die in het farsi allemaal met de letter S beginnen. Ieder voorwerp staat symbool voor een soort wens. Bijvoorbeeld ‘Sir’ (knoflook) staat voor een goede gezondheid. Op het kleed zijn ook nog andere symbolische voorwerpen te vinden, zoals een spiegel (symbool voor licht), goudvissen in een kom (symbool voor het nieuwe leven) en munten voor voorspoed en rijkdom. Ook de gedichtenbundel van Hafez of de Koran mag niet ontbreken. Je ziet deze ‘haft sin’ in verschillende formaten en je komt het overal tegen.

Toerist in eigen land in Iran tijdens Perzisch nieuwjaar
Toerist in eigen land in Iran tijdens Perzisch nieuwjaar
Vrouwen die een selfie nemen in Iran tijdens Noroez
Vrouwen die een selfie nemen in Iran tijdens Noroez
Portret van een vrouw tijdens Perzisch nieuwjaar
Portret van een vrouw tijdens Perzisch nieuwjaar

Toerist in eigen land

Iraniërs gaan tijdens deze feestdagen massaal de toerist uithangen in eigen land. Bij de toeristische attracties, zoals bijvoorbeeld bij de voormalige Residentie van de Shah van Perzië staan lange rijen van wel 200 Iraniërs. Ook in andere delen van het land komen we veel toeristen tegen en hebben we leuke spontane ontmoetingen. Elke dag horen we minimaal tien keer ‘welcome in Iran’, ‘how are you’ en ‘where you from’? Een grote bezigheid tijdens hun vakantie, is het maken van selfies of het maken van foto’s van elkaar. Buiten dat ze graag zelf op de foto gaan, worden wij ook regelmatig gevraagd om met ze op de foto te gaan. Toch wel spannend een westerse toerist op de foto voor hun Instagram account. Dat laatste is helemaal hot in Iran!

Dertiende dag

Op de dertiende en laatste dag van het nieuwe jaar ‘Sizdah Bedar’ is het gebruikelijk om met familie en vrienden naar een park te gaan om te picknicken. Men is van mening dat het ongeluk brengt om die dag thuis te zijn. Op deze dag zijn ook alle winkels dicht en is het uitgestorven op straat in de stad. Wij zijn vandaag in Kerman en gaan op zoek naar een park waar mensen aan het picknicken zijn. We struikelen over de wegwerptentjes en kleedjes met mensen. De BBQ’s met kebab zijn volop te ruiken en we hoppen van kleedje naar kleedje. Er wordt steeds eten en drinken aangeboden. Wat zijn de Iraniërs gastvrij. Ongekend! Het is een hele belevenis om dit feest mee te maken. Een mooi moment om Iran te leren kennen.

Picknick tijdens de 13e dag van het nieuwe jaar Sizdah Bedar
Picknick tijdens de 13e dag van het nieuwe jaar Sizdah Bedar
Picknick tijdens Sizdah Bedar, de 13e dag van het nieuwe jaar
Picknick tijdens Sizdah Bedar, de 13e dag van het nieuwe jaar
Picknicken met een tent tijdens Sizdah Bedar, wat 13e dag betekent, de 13e dag van het nieuwe jaar
Picknicken met een tent tijdens Sizdah Bedar, wat 13e dag betekent, de 13e dag van het nieuwe jaar

Lees meer over Iran

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.