Op straat in Al-Balad Jeddah

Het historische centrum van Jeddah

dwalen door Al-balad

Jarenlang was Saudi-Arabië voor buitenlandse toeristen een gesloten gebied. Eind 2019 kwam daar verandering in en sindsdien kunnen toeristen een e-visum aanvragen voor het islamitische land. Het toerisme staat nog wel in de kinderschoenen. We beginnen onze reis in Jeddah aan de oostkust van de Rode Zee. Het is de tweede grootste stad van Saudi-Arabië.

We bezoeken midden op de dag Al-Balad (het betekent ‘de stad’). Dit is het historische centrum van Jeddah dat in de 7e eeuw werd gesticht. Het was een belangrijke haven voor de handelsroute over de Indische Oceaan om goederen naar Mekka te brengen. En het speelde ook een symbolische rol als poort naar Mekka voor de moslimpelgrims die per boot arriveerden in Jeddah.

Roshan-torenhuizen

In het historische centrum vind je het typische Roshan-torenhuizen die uniek zijn in de Arabische en islamitische wereld. Je kunt ze herkennen aan de hoge gebouwen met veel houten elementen. Deze torenhuizen zijn gebouwd aan het einde van de negentiende eeuw door de elite van de handelaren. 

Al-Balad is sinds 2014 toegevoegd aan de UNESCO Werelderfgoedlijst. In het historische centrum zijn ze druk bezig met restauratiewerkzaamheden. Deze worden met name uitgevoerd door arbeidsmigranten uit onder andere Pakistan, Bangladesh, India, Jemen, Soedan en Somalië.  

Er is niet veel bedrijvigheid in de winkeltjes en de arbeiders zijn aan het uitrusten. Een dag later komen we aan het einde van de middag terug en dan is er al veel meer te beleven op straat. Winkels zijn open, restaurantjes en cafeetjes die je overdag niet gezien hebt, zijn nu ook open. Het is ook aangenamer qua temperatuur. Je ziet veel Arabische toeristen en nog heel weinige westerse toeristen. Maar als het aan Mohammad bin Salman al-Saoed ligt (sinds 2017 kroonprins van Saudi-Arabië) verwacht het land in 2030 twee miljoen toeristen per jaar. 

Saudi Vision 2030

Saudi-Arabië heeft grote ambities en die zijn vastgelegd in het project ‘Saudi Vision 2030‘. Ze willen een diverse en duurzame economie creëren en de drie continenten Azië, Afrika en Europa met elkaar verbinden. ‘Vision 2030 legt de basis voor een innovatiever, leefbaarder en ondernemender Saudi-Arabië. Door diepgaande economische en sociale hervormingen zal elke burger kunnen gedijen, waardoor zijzelf, hun families en het Koninkrijk als geheel kunnen floreren’, belooft dit project. 

We zijn benieuwd…..

Straatbeeld Saoedi-Arabië Jeddah al balad
Bedrijvigheid op straat in Jeddah
Voetballen in Al-Balad in historisch centrum
Vrouwen in de souk
Arbeidsmigranten tijdens lunchpauze
Al-balad in Jeddah
Straatbeeld Jeddah historisch centrum
Portret van jongens in Jeddah
Portret van vrouw met abaya Jeddah

Lees meer over Saudi-Arabië

Geen reactie's

Geef een reactie