Onderweg naar Dhakmar in het Tibetaanse koninkrijk Mustang in Nepal

Het einde van een Tibetaans koninkrijk

Mustang, een verborgen koninkrijk

In de regenschaduw van de Himalaya reuzen Annapurna en Dhaulagiri, beiden ruim 8000 meter hoog, ligt het verborgen koninkrijk Mustang. Sinds 1992 is Mustang toegankelijk voor toeristen. Tot een paar jaar geleden werden er maximaal 1000 toeristen per jaar toegelaten. Nu is er geen beperking meer op het aantal toeristen.

Onderweg naar Chele in de Himalaya in Nepal

Te voet naar Lo Manthang

Als je naar Lo Manthang wilt zul je een permit moeten kopen. Je kunt deze voor $500 kopen in Kagbeni en is maximaal 10 dagen geldig. Verlengen kan, maar dat kost ook geld. Vanuit Kagbeni loop je in 4 of 5 dagen naar de hoofdstad Lo Manthang. Nu kun je eigenlijk niet spreken van een echte hoofdstad, want er wonen maar 1000 mensen. Het landschap is gevarieerd, rotsen, ruige bergen en canyons. En elke dag anders, dat had ik niet verwacht.

Hoogteprofiel van Mustang

Als je van Kagbeni nar Lo Manthang loopt en gedeeltelijk dezelfde route terug loopt dan loop je bijna altijd boven de 3.000 meter met als hoogepunt een pas van ruim boven de 4.000 meter.

Hoogteprofiel van de trekking door het Tibetaanse koninkrijk Mustang in Nepal
Het landschap in de omgeving van Tsarang in de Himalaya

Dustang

Wij lopen in 5 dagen naar Lo Manthang. Het landschap is droog, kurkdroog. Elke dag rond een uur of 11 begint het te waaien. Eigenlijk moet je een mondkapje op, maar op bijna 4000 meter ademt dat nog lastiger. Het waait zand en stof. De bergdorpjes zijn klein, wit en Tibetaans. Elk dorp heeft wel een stoepa en/of een klooster. De mensen zijn vriendelijk, maar willen nauwelijks op de foto. Het leven is hier niet eenvoudig. Overdag is het nog wel te doen, maar als de zon ondergaat wordt het koud. In oktober vriest het al. En als het winter is, is het steenkoud. Dan verblijven de meesten in lager gelegen gebieden. Soms hebben we stroom en heel af en toe zelfs warm water.

Het einde van het koninkrijk

Vorig jaar overleed Jigme Dorje Palbar Bista, de 25e en laatste koning van Mustang. Officieel is Mustang al een tijdje geen koninkrijk meer. Momenteel wordt er een weg aangelegd, die Lo Manthang zal verbinden met het lager gelegen Jomsom. Er zal veel gaan veranderen, zeker voor toeristen die door Mustang willen wandelen. Je komt nu al meer jeeps tegen dan yaks. Er zullen nieuwe wandelroutes uitgezet moeten worden, anders zullen wandelaars Mustang links laten liggen.

Het einde van een Tibetaans koninkrijk

Deze reis is met Sawadee gemaakt in november 2017.

voor aan je muur

Deze foto’s zijn verkrijgbaar bij Werk aan de Muur op diverse materialen.

Lees meer over Nepal

4 Reactie's
 • Thea van Latesteijn
  Geplaatst op 18:54h, 19 november Beantwoorden

  Geweldige foto’s Ronnie👍 Krijg gelijk zin om te vertrekken😜

 • Ine
  Geplaatst op 21:38h, 21 november Beantwoorden

  Top! Heel mooi fijn dat je niet alleen die reis hebt kunnen maken, maar ook nog geweldig in beeld hebt kunnen brengen.

  Ine

 • Stella Henskens
  Geplaatst op 13:52h, 22 november Beantwoorden

  Wat een prachtige reis weer Ronnie.
  Ben zo benieuwd naar al jullie andere foto’s en verhalen.

  Stella

 • Paul
  Geplaatst op 11:26h, 25 november Beantwoorden

  Waarschijnlijk nog een van ’s werelds laatste ‘lege’ plekken! Prachtig!

Geef een reactie