Verzamelaar in de woestijn

Een verzamelaar in de woestijn

Op bezoek bij Sidi Mohamed Ould Abidine Sidi

Zijn naam is net zo lang als de hoeveelheid spullen die hij heeft. Sidi Mohamed Ould Abidine Sidi is een sympathieke man die in Ouadane woont en een enorme hoeveelheid aan spullen heeft. We gaan op bezoek bij deze interessante man. Ouadane is een oude handelsstad in het centrum van Mauritanië, gelegen in de Sahara. De grootste woestijn van Afrika.

Portret van Sidi Mohamed Ould Abidine Sidi
Portret van Sidi Mohamed Ould Abidine Sidi

Verzamelaar

Behalve het verzamelen van spullen, verzamelt Abidine Sidi ook geld. We betalen 200 Mauritaanse ouguiya per persoon om zijn spullen te mogen zien. Dat is bijna €5 per persoon. Het blijkt de moeite waard. Hij heeft een enorme verzameling aan theepotten, schoenen, fluitketels, houtwerk, raketten, kaarten, stenen, stoelen, witgoed, lampen en manuscripten.

Verzamelaar in Ouadane
Verzamelaar in Ouadane

Verschillende locaties in Ouadane

Het blijkt dat Abidine Sidi op 3 locaties in de stad zijn verzameling heeft opgeslagen. We beginnen bij zijn huis, waar op de binnenplaats zoveel spullen liggen dat het uitkijken is waar je gaat staan. Hij weet niet van alles wat hij in de woestijn tegenkomt de betekenis, maar daar geeft hij zelf een betekenis aan. Zijn interpretatie van de werkelijkheid.

Man loopt door de oude stad Ouadane in Mauritanië
Abidine Sidi loopt door de oude stad Ouadane
Thuis bij de verzamelaar in Ouadane
Thuis bij de Abidine Sidi

Musee de Ouadane

De laatste locatie blijkt een heus museum te zijn. Musee de Ouadane. Met als ondertitel “Abidine Sidi Stichting voor cultuur, kennis en de bescherming van het erfgoed van Ouadane”. En Abidine Sidi vertelt trots dat het museum mede gefinancierd is door de Nederlandse overheid.

Abidine Sidi stichting Ouadane museum
Abidine Sidi bij het Ouadane museum

Bluetooth

We eindigen bij Abidine Sidi thuis. Daar krijgen we oude manuscripten en geschriften te zien. En een computer, die traag opstart. Abidine Sidi laat zien wat hij met de computer doet. Hij maakt foto’s met zijn smartphone en stuurt ze via bluetooth naar zijn computer, waar hij de foto’s bewaard en deelt met de rest van de wereld. Internet is hier helaas zo traag dat hij zijn computer hier niet kan updaten. Daarvoor neemt hij zijn computer mee naar de hoofdstad Nouakchott. Hij is niet alleen verzamelaar en sympathiek, hij is ook slim.

Digitaliseren van manuscripten en geschriften
Digitaliseren van manuscripten en geschriften
Oude geschriften in de Sahara
Oude geschriften

Lees meer over Mauritanië

leestip

1 Reactie
  • Paul
    Geplaatst op 10:05h, 09 april Beantwoorden

    Wat een leuk en inspirerend verhaal, gelardeerd met fraaie foto’s!

Geef een reactie