Yangikala canyon

Een bizar land

Het bizarre Turkmenistan

Een reis door een bizar land. Begin juni 2016 hebben wij een 10-daagse avontuurlijke rondreis door het onbekende Turkmenistan gemaakt. Het is een fascinerende reis door een land wat voor 90% bestaat uit zandwoestijnen, waarvan de Karakum de grootste is. Naast Asjchabad ‘de witte stad’, hebben we onder ander de brandende gaskrater Derweze bezocht. Deze brandt al bijna 50 jaar! Daarnaast hebben we de ruige canyons in het westen bezocht en opgravingen bij Merw en zijn we bij de Kaspische Zee bij Turkmenbashi geweest. 

Ruige canyon van Yangikala

In het westen aan de rand van een dorre woestijn in Turkmenistan vind je de ruige canyons van Yangikala. Een schouwspel van grillige bergen waar ooit het water van de Kaspische Zee tegenaan klotste. Je ziet kleurrijke rotsen van wit tot oranje/rood.

Yangikala canyon
Yangikala canyon
Close-up van Yangikala Canyon
Close-up van Yangikala Canyon

De krater van Derweze

De Poort naar de hel, zoals lokale bewoners deze plek noemen, is een aardgasveld nabij het dorpje Derweze. In 1971 vonden geologen bij het boren per ongeluk een ondergrondse grot gevuld met aardgas. De boortoren stortte in. Er ontstond een gat van ongeveer 60 meter breed en 20 meter diep. Om ontlading van giftig gas te voorkomen, hebben ze het gas afgebrand. Tot op heden brandt deze gaskrater onafgebroken. Hoe is het mogelijk! Een bizar land.

Er is verder niks afgezet rondom deze krater, waardoor je heel dichtbij kunt komen. Wij overnachten ergens in een klein hutje, vlakbij de krater. Tijdens zonsondergang zijn we naar de krater kijken en in het donker liepen we weer terug wat niet zo makkelijk bleek. We hebben enige rondjes moeten lopen met onze zaklamp om onze hut weer terug te vinden. Er zijn weinig herkenningspunten in de woestijn in het donker.

Een bizar land
Krater van Derweze

Karakum woestijn

Van de krater rijden we door de dorre, bijna oersaaie woestijn. De vegetatie is nogal saai. Veel lage struiken en heel veel zand. Dit kilometers lang. Er is weinig afwisseling. Als verrassing brengt onze gids ons naar een bruiloft midden in een dorp in de woestijn. We worden uitgenodigd om te komen eten. We zitten buiten, rond de 40 graden, op een soort plateau met een afdak zodat we niet vol in de zon zitten. Er is ook een huis waar het bruidspaar naar binnen gaat en in de kamer ernaast zitten vrouwen en kinderen. Alleen vrouwen mogen het huis binnen en de mannen niet. Dus ik mag naar binnen en kan een aantal mooie portretten maken van de vrouwen en kinderen die nieuwsgierig even een kijkje komen nemen.

Een bizar land
Woenstijn
Een bizar land
Huis in woestijn
Portret van Turkmeens meisje
Portret van Turkmeens meisje

Het schiereiland van Turkmenbashi

Turkmenbashi is een stad en een haven gelegen aan de Kaspische Zee. De stad heeft ook een schiereiland die als badplaats dient wat ze aan het vol bouwen zijn met luxe hotels en zwembaden. Op het moment dat wij er waren was er niemand te bekennen. Een rondje rondom het hotel leerde ons dat het op straat ook nogal uitgestorven was. Zwembaden waren veelal zonder water en het recreatiepark was nagenoeg verlaten. Waar zijn de mensen? Het is een luxe badplaats waar normaal gesproken veel Russen komen. Misschien was het niet het seizoen? Een paar dagen later kwamen we nog een keer overnachten in het hetzelfde hotel en toen bleek er een sportevenement aan de gang te zijn. Er was volk in het hotel. Buiten was het evengoed erg stil. Wat een bizar land is het toch.

Strand bij Kaspische Zee
Strand bij Kaspische Zee
Een bizar land
Lege weg in Turkmenbashi

Lees meer over Turkmenistan

1 Reactie
  • Paul
    Geplaatst op 14:01h, 23 juli

    Top! En o zo herkenbaar mooi!