De heilige berg Mount Kailash in Tibet

Boeddhistisch festival in Tibet

Mount Kailash

Ik reis naar Mount Kailash om het boeddhistische festival Saga Dawa mee te maken. De Tibetaanse boeddhisten en hindoes vinden Kailash een heilige berg. De berg is ruim 6.700 meter hoog en mag niet beklommen worden. Kailash wordt gezien als de as van de wereld en is de bron voor de rivieren de Indus, Sutlej en de Brahmaputra, elk meer dan 1.000 kilometer lang. Als ik bij het heilige meer Manasarowar ben zie ik voor het eerst van mijn leven de heilige berg. Bijzonder om de berg in het echt te zien. Herkenbaar aan de vorm torent de berg boven de aangrenzende bergketens uit. Over een paar dagen ga ik een kora, pelgrimstocht, om de berg lopen.

Saga Dawa
Pelgrim die aan het bidden is richting Mount Kailash

Kora

Een volledig rondje om de berg is ongeveer 52 kilometer en loop je in ongeveer 3 dagen. Tibetanen lopen het in één dag, maar die zijn aan de hoogte gewend. Het laagste punt bevindt zich op ongeveer 4.800 meter hoogte en het hoogste punt is de Dromla La, een pas op 5.630 meter hoogte. Dat wordt een pittige tocht.

Pelgrims onderweg bij Mount Kailash
Pelgrims onderweg bij Mount Kailash

Saga Dawa

Elke 15e dag van de 4e lunar maand vieren de Tibetanen Saga Dawa. Volgens onze kalender is dat meestal in de maand mei. Dit festival staat in het teken van het eren van het leven van Sakyamuni Boeddha. Vlakbij het dorp Darchen staat in Tarboche een ruim 20 meter hoge vlaggenmast, waar duizenden gebedsvlaggetjes aan vastgebonden zijn. Halverwege de ochtend komen honderden pelgrims in Tarboche aan.

Vlaggen worden vervangen tijdens Saga Dawa
Vlaggen worden vervangen tijdens Saga Dawa

Militairen

Ik schrik van de aanwezigheid van Chinese militairen. Dat had ik niet verwacht. Het zijn er enkele tientallen. Soms marcheren ze in een klein peloton door het publiek, wat verspreidt op kleedjes in het gras zit. In een straal van een meter of 50 rondom de vlaggenmast is een lint gespannen. Bezoekers mogen niet binnen die cirkel komen. Om de twintig meter staan twee militairen met de rug naar elkaar toe om er op toe te zien dat het publiek zich daar ook aan houdt.

Biddende monniken tijdens Saga Dawa
Biddende monniken tijdens Saga Dawa

Vervangen van de gebedsvlaggen

Tijdens Saga Dawa worden de gebedsvlaggen van de mast vervangen. De mast wordt neergehaald en alle vlaggetjes worden vervangen. Vroeger, voordat er militairen aanwezig waren, mochten de Tibetanen zelf de vlaggetjes vervangen. Nu is alles geregisseerd. Zelfs rondom de monniken die gebeden opzeggen hangt een lint wat bewaakt wordt. Elke keer als er een nieuw lint aan vlaggetjes aan de paal wordt gehangen juicht het publiek. Als alle vlaggen aan de mast zijn vervangen wordt de paal recht neergezet. Als het lukt om de vlaggenmast loodrecht neer te zetten dan belooft het een voorspoedig jaar te worden in goede gezondheid en met een goede oogst.

Bezoekers van het festival Saga Dawa
Bezoekers van het festival Saga Dawa
Publiek tijdens Saga Dawa met op de achtergrond Mount Kailash
Publiek tijdens Saga Dawa met op de achtergrond Mount Kailash
Saga Dawa
De vlaggenmast staat loodrecht, wat een gelukkig jaar zal brengen

voor aan de muur

Deze foto is verkrijgbaar bij Werk aan de Muur op diverse materialen.

leestip

Lees meer over Tibet

Geen reactie's

Geef een reactie